Neizvjesno
2

Raznolik ideološki spektar kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednički izbori u Francuskoj potpuno su neizvjesni, a za Evropu veći problem predstavlja to što ni pobjeda krajnje desničarke Marine Le Pen nije nerealna. S druge strane ideološke matrice, isto tako je realna pobjeda socijaliste Jean-Luc Melenchona.

U Francuskoj je do sada važilo pravilo da se u prvom krugu glasa srcem, a u drugom razumom. Hoće li tako biti i na ovim predsjedničkim izborima, niko sa sigurnošću ne može da predvidi.

Popularnost 65-godišnjeg socijaliste Jean-Luc Melenchona iznenadno je porasla, a njegov uspon među pet najozbiljnijih kandidata nije beznačajan. Ipak, ankete pokazuju da najveće šanse za ulazak u drugi krug imaju nezavisni kandidat centra Emmanuel Macron i Marine le Pen.

Sa 11 predsjedničkih kandidata – od krajnje ljevice do krajnje desnice – francuski izbori predstavljaju važan test za Evropsku uniju i za populističke lidere koji priželjukuju njen raspad. Na to upozorava i jedan od vodećih kandidata, nekadašnji bankar i ministar ekonomije Emmanuel Macron.

Macron je prema poslednjim anketama u blagoj prednosti od 1,5 posto u odnosu na kandidatkinju krajnje desnice Marine le Pen, koja Francuzima obećava referendum o izlasku iz Evropske unije, napuštanje eura i obračun sa elitama.

Jean-Luc Melenchon također obećava napuštanje Evropske unije i NATO-a i odbacivanje kapitalizma, dok je bivši premijer i kandidat desnog centra Francois Fillon postepeno popravio rejting, nakon što mu je popularnost naglo opala zbog optužbi za nepotizam.

Melenchonu svakako pomaže njegov autsajderski status, nezadovoljstvo Francuza političkom klasom, visokom nezaposlenošću i nesigurnošću u svijetu, kao i njegova govornička vještina. Njegov retorički žar i dovitljivost pomogli su mu da skoči u anketama. Rado citira francuskog revolucionara Maximiliena Robespierrea i pisca Victora Hugoa.

Predstavlja se kao heroj naroda (fr. les gens), homogenog entiteta koji želi "izbaciti" (fr. degagisme) politički establišment.