Kuba
0

Raul Castro izabran za prvog sekretara Centralnog komiteta KPK

FENA
Raul Castro
Raul Castro
Predsjednik Kube Raul Castro izabran je u utorak za prvog tajnika Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije Kube (KPK) i, prvi put u 46 godina dugoj historiji partije, njegov stariji brat Fidel više nije partijski lider.

Na šestom kogresu partije, prvom u posljednjih 14 godina, Raul (79) se pomjerio s mjesta drugog tajnika KPK iako je vršio funkciju prvog čovjeka partija od jula 2006. godine, kada se Fidel Castro razbolio i podnio ostavku. To je činjenica koje tek nedavno objelodanjena u javnosti, prenosi Reuters.

Uprkos narastajućim nadama da je nova generacija kubanskih lidera spremna da preuzme važne partijske funkcije, Raul je objavio da će njegov dugogodišnji saborac i prvi zamjenik Kubanskog državnog vijeća i Vijeća ministara Kube Jose Ramon Machado Ventura (80) biti njegov "broj 2".

Potpredsjednik Kubanskog državnog vijać i jedan od vođa kubanske revolucije Ramiro Valdes (78) imenovan je na "mjesto broj 3" u KPK.

Nekoliko mlađih osoba uključeno je u petnaestočlano najuže rukovodstvo, ali s manjim partijskim funkcijama, navela je agencija AP.

Fidel Castro je prisustvovao kongresu partije, samo nekoliko sati pošto je ranije u utorak u svom članku potvrdio da je napustio lidersku funkciju partije u kojoj je bio prvi tajnik Centralnog komiteta od osnivanja KPK 1965. godine.

Fidel je takođe napisao da podržava ostavku nekih starijih partijskih ličnosti i da je "najvažnije da se ne pojavljuje na toj listi".

"Dobio sam previše počasti", istakao je Fidel i dodao da nikada nije mislio da će "živjeti toliko dugo".

U rijetkom prisustvu u javnosti Fidel odjeven u plavo odijelo i okružen tjelohraniteljima ušao je uz gromoglasni aplauz oko 1.000 delegata, na ceremoniji otvaranja četvorodnevnog kongresa partije koja je odobrila niz ekonomskih reformi koje uključuju "ubrizgavanje male količina slobodnog tržišta" u depresivnu ekonomiju ostrva, navodi AFP.