Pozdravio govor
0

Fidel Castro ponosan na brata Raula

FENA
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski lider Fidel Castro pozdravio je u nedjelju govor svoga brata Raula na kongresu Komunističke partije u kojem je predložio reforme u oblasti ekonomije i ograničenje mandata političarima.

Castro se izvinio što nije mogao prisustvovati vojnoj paradi kojom je obilježeno 50 godina od odbijanja invazije u Zaljevu svinja. Taj dan se i dalje slavi kao najvažnija pobjeda nad moćnim sjevernim susjedom, SAD-om.

Castro (84) kazao je da je ponosan na govor svoga brata kojim je u subotu otvoren 6. kongres Komunističke partije. "Bilo je vrijedno truda da se dožive današnji događaji", naveo je Castro, ističući da se osjećao ponosno kada je čuo Raulov govor, prenosi agencija Associated Press.

Fidel Castro je dodao kako se fizički nije dobro osjećao da bi prisustvovao paradi i zamolio je da mu oproste oni koji su bili razočarani zbog njegova nedolaska.

Kazao je da mu je bilo jako teško jer su ga neki građani očekivali. "Mislio sam da su svi shvatili kako ne mogu više raditi one stvari koje sam nekada radio", kazao je Castro.

Raul Castro (79) u subotu uvečer je na kongresu Komunističke partije predložio ograničenje mandata političarima, što je ocijenjeno kao neobičan gest, s obzirom na to da su Raul i njegov brat Fidel Castro na vlasti već 52 godine.

On je rekao da bi mandat kubanskim političarima trebalo da bude ograničen na dva mandata od po pet godina.

Raul, koji je službeno preuzeo vlast od svog brata Fidela 2008., ocijenio je da njegova zemlja mora donijeti prave odluke ako želi preživjeti, kao i odbaciti niz predloženih reformi kojima bi bilo dozvoljeno nagomilavanje bogatstva privatnih lica.

Oko 1.000 delegata glasat će tokom četiri dana stranačkog kongresa o ekonomskim reformama i za nove čelnike stranke, jer je Fidel Castro prošlog mjeseca objavio da više nije prvi sekretar partije.

Invazija u Zaljevu svinja, koju su planirale i finansirale Sjedinjene Američke Države, bio je pokušaj naoružanih kubanskih izbjeglica u južnoj Kubi s ciljem zbacivanja režima Fidela Castra 1961. godine.