Svijet
10

Ratni veteran koji je služio u BiH dizajnirao spomen-park u Kanadi

Klix.ba
Foto: The Canadian Press
Foto: The Canadian Press
Kanada je proteklog vikenda dobila prvi spomen-park posvećen ranjenim ratnim veteranima i drugim uniformisanim osobama koje su povrijeđene na dužnosti.

"Park za razmišljanje" ima za cilj odavanje počasti preživjelima i njihovim porodicama koje brinu za njih, a dizajnirao ga je Daimian Boyne, veteran kanadskih Oružanih snaga koji je služio u našoj zemlji.

"Odajemo počast onima koji su pali na dužnosti, ali uvijek zaboravljamo one koji su oboljeli ili ranjeni. Na ovaj način njihova djela nikada neće biti zaboravljena", rekao je Boyne.

Park ima amfiteatar sa pogledom na kružni trg sa pješačkim stazama i vrtom sa ljekovitim biljem. Centralna skulptura pokazuje čovjeka koji nosi ranjenog druga nazad u društvo. Sam spomenik sadrži imena bolesnih i povrijeđenih ljudi koji su stradali na dužnosti, piše The Canadian Press.

Desetine uniformisanih osoba, vojska, policija i vatrogasci, kao i veterani, posjetitelji i zvaničnici prisustvovali su otvorenju parka.

Iz udruženja ranjenih ratnika Kanade, koje je iniciralo podizanje spomen-parka, navode kako se nadaju da će ovaj park poslužiti kao inspiracija za otvaranje sličnih parkova širom Kanade.

Boyne, koji je obolio od teškog posttraumatskog stresa, rekao je kako je ovo velika stvar za njihove porodice.