Barack Obama
0

"Rat u Iraku upravo završava"

FENA
Barack Obama (Foto: Press Assoc.)
Barack Obama (Foto: Press Assoc.)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu, tri dana prije datuma određenog za završetak američke borbene misije u Iraku, da "upravo završava rat" u ovoj "suverenoj i nezavisnoj" zemlji.

"U utorak, nakon sedam godina, Sjedinjene Američke Države će završiti svoju borbenu misiju u Iraku", izjavio je Obama u svom sedmičnom govoru koji je prenosio radio.

Obama, koji u subotu provodi posljednji dan godišnjeg odmora u Martha's Vineyardu, u državi Masačusets, održat će u utorak govor u Ovalnom uredu Bijele kuće kojim će obilježiti ovaj simbolični datum.

"Kada sam bio kandidat za predsjednika, obećao sam da ću okončati ovaj rat. Kao predsjednik to upravo činim. Vratili smo kućama više od 90.000 vojnika, otkako sam preuzeo ovu dužnost", podsjetio je Obama.

Broj vojnika u Iraku je ove sedmice pao ispod simboličnih 50.000. Više od 4.400 vojnika je izgubilo živote u ovoj zemlji, otkako je počela američka invazija 2003. godine.

U skladu s Obaminim obećanjima, američka borbena misija treba da se završi 31. augusta. Vojnici koji ostaju u Iraku, sa zadatkom da "savjetuju i pomažu" iračkoj vojsci, trebalo bi da napuste zemlju do kraja 2011. godine.

"Ono što je na kraju najvažnije je da rat upravo završava. Kao svaka suverena i nezavisna zemlja, Irak je slobodan da donosi odluke o svojoj budućnosti", naglasio je predsjednik.