{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Borbe u Iraku će završiti do kraja mjeseca"

S
2.8.2010. u 19:09
0
5
"Borbe u Iraku će završiti do kraja mjeseca"
0
"Borbe u Iraku će završiti do kraja mjeseca"
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD Barack Obama obećao je danas da će borbene operacije u Iraku biti okončane do kraja avgusta, uprkos opasnom političkom zastoju u Bagdadu i porastu nasilja koje izazivaju militanti.
Obama je u obraćanju američkim ratnim invalidima u Atlanti ukazao na napredak u smanjenju angažmana SAD u nepopularnom ratu u Iraku. Američki predsjednik istovremeno pokušava da dobije podršku za rat u Afganistanu.

"Ubrzo poslije preuzimanja dužnosti, objavio sam novu strategiju u Iraku za tranziciju ka potpunoj odgovornosti Iračana. Jasno sam rekao da će američke borbene operacije u Iraku biti okončane do 31. avgusta 2010. godine. To je upravo ono što radimo - kao što smo obećali i na vrijeme", rekao je Obama.

On je održao govor u vrijeme političkih tenzija i neizvjesnosti u Iraku povodom neuspjeha najvećih političkih stranaka da formiraju vlast pet mjeseci poslije parlamentarnih izbora koji nisu dali ubjedljivog pobjednika.

Intenziviranje smrtonosnih napada u junu izazvalo je bojazan da pobunjenici koriste politički vakuum kako bi podstakli međuvjerske sukobe.

"Suočeni smo sa izazovima u Avganistanu. Ali važno je da američki narod zna da ostvarujemo napredak i da smo fokusirani na ciljeve koji su jasni i ostvarivi", rekao je predsjednik SAD.

Obama je rekao veteranima da se u Iraku zatvara ključno poglavlje rata. Njegovo protivljenje ratu u Iraku pomoglo mu je da dobije vćinsku podršku među pripadnicima Demokratske stranke tokom izborne kampanje 2008. godine.

Američka vojska će umanjiti svoj kontingent u Iraku na 50.000 vojnika do kraja mjeseca. Tada će preuzeti savjetodavnu ulogu i pružati podršku iračkim snagama bezbjednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: