New York
82

"Rat" između Izraela i Irana se nastavio i u Vijeću sigurnosti UN-a

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael i Iran su se u nedjelju u Vijeću sigurnosti UN-a međusobno optuživali da su glavna prijetnja miru na Bliskom istoku, pozivajući svaku od članica Vijeća sigurnosti da uvede sankcije njihovom zakletom neprijatelju.

"Maska je skinuta. Iran, globalni sponzor broj jedan terorizma, razotkrio je svoje pravo lice destabilizatora regije i svijeta", rekao je izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan.

"Maska se skida, a rukavice se moraju staviti", rekao je, preklinjući Vijeće sigurnosti da "poduzme nešto".

Obraćajući se na vanrednom sastanku, iranski ambasador pri UN-u Amir Saeid Iravani insistirao je na tome da Islamska republika koristi svoje "inherentno pravo na samoodbranu".

"Vijeće sigurnosti nije ispunilo svoju dužnost održavanja međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Iravani.

Zatim se obrušio na Izrael.

"Vrijeme je da Vijeće sigurnosti preuzme svoju odgovornost i pozabavi se stvarnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti", rekao je Iravani.

On je dodao da Vijeće sigurnosti "mora poduzeti hitne i kaznene mjere kako bi prisililo ovaj režim da zaustavi genocid nad ljudima u Gazi".

Turski, jordanski i irački dužnosnici rekli su u nedjelju da je Iran dao široku obavijest danima prije napada bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael, ali su američki dužnosnici rekli da Teheran nije upozorio Washington i da je namjeravao izazvati značajnu štetu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u nedjelju da je Iran dao obavještenje susjednim zemljama i izraelskom savezniku

Inače, škole u Izraelu bi trebale od danas nastaviti s radom, objavila je vojska, nakon što je naređeno da budu zatvorene zbog iranskog zračnog napada tokom vikenda.

Nakon procjene situacije odlučeno je obnoviti obrazovne aktivnosti diljem Izraela, naveli su u saopćenju.