Represivne mjere
7

Raste nezadovoljstvo u Bjelorusiji, policija tokom protesta koristila šok-bombe i suzavce

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Demonstranti su se okupili danas na ulicama Minska kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog samovolje predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i gnjev zbog smrti opozicionara poslije njegovog privođenja.

Policija je šok-bombama i suzavcem krenula da razvija današnji protest u Minsku odmah nakon što je počeo u 12 sati, navodi France 24.

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Vesna", što u prijevodu na bosanski jezik znači "Proljeće", navela je da je uhapšeno najmanje 388 osoba, među kojima su dva novinara.

Zatvoreno je blizu 15 metro stanica i ograničen pristup internetu, javlja France 24.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska napisala je na Twitteru da je Lukašenko danas koristio "suzavac, šok-bombe i vatreno oružje" protiv demonstranata.

"Ima mnogo ranjenih", napisala je Tihanovska koja se odmah poslije sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje.

U petak su u Minsku hiljade Bjelorusa protestovale i odale počast opozicionaru Romanu Bondarenku koji je umro poslije privođenja.

Policija je u srijedu uhapsila 31-godišnjeg Bondarenka, poslije sukoba stanovnika i maskiranih ljudi koji su skidali crveno-bijele trake opozicije, okačene u dvorištu zgrade u Minsku.

Bondarenko je dan kasnije umro u bolnici od povreda glave, za koje mnogi sumnjaju da je zadobio u pritvoru.

"Ubijen je zato što je želio da živi u slobodnoj zemlji", napisala je Tihanovska koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Lukašenko je u petak izrazio saučešće i naložio "nepristrasnu i objektivnu" istragu okolnosti smrti Bondarenka.

Bjelorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.