Nudio svoj utjecaj za novac
0

Rasmussen od Hoona zatražio da se povuče iz NATO-a

FENA
Geoff Hoon (Foto: AFP)
Geoff Hoon (Foto: AFP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zatražio je od bivšeg britanskog ministra odbrane Geoffa Hoona da se povuče s položaja člana ekspertne grupe za strateške koncepte Saveza zbog umiješanosti u skandal s korupcijom.

Glasnogovornik Saveza James Appathurai objasnio je u srijedu da je britanska vlada nominirala Hoona za jednog od 12 članova ekspertne grupe, a kako ga ona više ne podržava, Rasmussen je odlučio zamoliti ga da se povuče, prenio je Reuters.

Na čelu ekspertne grupe NATO-a nalazi se bivša američka državna tajnica Madeleine Albright. Kako je ta grupa pri kraju svog rada, pitanje je da li će od Londona biti zatraženo da imenuje drugog predstavnika, ocjenjuje britanska agencija.

Laburistička stranka premijera Gordona Browna isključila je u utorak iz svog članstva četiri osobe, od kojih su troje bivši ministri, zbog toga što je skrivenom kamerom snimljeno kako nude svoj utjecaj u zamjenu za novac.

Jedan od te trojice bivših ministara je i Hoon koji je bio ministar odbrane na početku ratova u Iraku i Afganistanu.

Na dokumentarnim snimcima koje je objavila televizija Kanal 4 vidi se kako Hoon izjavljuje da je spreman upotrijebiti svoje međunarodne kontakte po cijeni od 4.500 dolara dnevno kako bi omogućio privatnim tvrtkama da zauzmu povoljniju poziciju u odnosu na ostale tvrtke.