Zelenski u neizvjesnosti
51

Raskol u američkom vrhu oko Ukrajine: Vojska za pregovore s Putinom, Bidenovi savjetnici protiv

S. M.
Antony Blinken, Joe Biden, Mark A. Milley (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken, Joe Biden, Mark A. Milley (Foto: EPA-EFE)
Unutar samog političkog vrha Sjedinjenih Američkih Država desio se raskol oko toga da li da pritisnu Ukrajinu da traži diplomatski prekid rata s Rusijom, pri čemu je američki najviši general pozvao na pregovore, dok drugi savjetnici predsjednika Bidena tvrde da je to prerano.

General Mark A. Milley, načelnik Združenog štaba američke vojske, je na internim sastancima iznio dokaze da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli očekivati ​​na bojnom polju prije nego što nastupi zima i zato bi trebali pokušati zacementirati njihove dobitke za pregovaračkim stolom, prema zvaničnicima koji su obaviješteni o diskusijama, piše The New York Times.

Međutim, drugi visoki zvaničnici su se suprotstavili toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna na pregovore i da bi svaka pauza u borbama samo dala priliku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše.

Iako savjetnici Bidena vjeruju da će se rat na kraju najvjerovatnije riješiti pregovorima, oni su zaključili da trenutak nije sazrio i da SAD ne trebaju vršiti pritisak na Ukrajince da se zaustave dok imaju zamah.

Debata, koju su zvaničnici opisali pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da raspravljaju o osjetljivim pitanjima, procurila je u javnost posljednjih dana kad je general Milley davao javne komentare koji su nagovijestili njegove privatne stavove koje je iznosio na sastancima.

"Iskoristite trenutak", rekao je on u govoru u New Yorku u srijedu.

"Vidjeli smo kako se ukrajinska vojska bori protiv ruske vojske do zastoja. Sada, ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislimo da ovdje postoje neke mogućnosti za neka diplomatska rješenja", rekao je on u intervjuu za CNBC.

Međutim, Bijela kuća se distancirala od priča da SAD vrše pritisak na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"SAD ne vrše pritisak na Ukrajinu", rekao je Jake Sullivan, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

U internim diskusijama u Bijeloj kući, general Milley je bio snažan glas za diplomatiju, ali ne želi da ostavlja utisak da potkopava Ukrajince, rekli su zvaničnici.

On je ukazao na satelitske snimke koji pokazuju da Rusi kopaju rovove i uspostavljaju čvrste linije kroz veći dio okupirane teritorije u pripremama za zimu, kada će se frontovi vjerovatno stabilizirati. Činilo se da je povlačenje od Hersona bilo usmjereno na postavljanje jače odbrambene pozicije.

S obzirom na to, rekli su zvaničnici, general je tvrdio da bi se borbe mogle ublažiti tokom hladnih mjeseci uz manje šanse za dalje fundamentalne promjene na terenu, nudeći priliku za razgovore.

U raspravama u Bijeloj kući spomenuo je Prvi svjetski rat, kada su dvije strane bile uključene u godine rovovskog rata sa malo promjena na terenu, ali s milionima besmislenih žrtava.

Nije poenta nagraditi Putina, rekli su zvaničnici opisujući generalovo gledište, ali da je možda ovo vrijeme kada Ukrajina i njeni saveznici mogu početi raditi na političkom rješenju jer se trajno vojno rješenje možda neće moći postići u bliskoj budućnosti.

Biden ili Salivan ne dijele mišljenje generala Milleya, rekli su zvaničnici. Putin nije pokazao spremnost za pregovore, rekli su, a Ukrajinci su ohrabreni svojim uspjehom na bojnom polju, zbog čega nerado trguju teritorijom za pregovaračkim stolom.

Ako bi SAD insistirale na pregovorima u ovom trenutku, rekli su zvaničnici, odražavajući gledište Salivana, to bi poslalo poruku Putinu da bi sve što treba da uradi bilo da odugovlači rat još malo i na kraju Amerikanci bi odradili posao za njega.