Skup u Lee parku
19

Rasisti s bakljama ponovo se okupili u Charlottesvilleu: Nastavit ćemo se vraćati

Klix.ba
Rasisti su se sinoć ponovo okupili ispred statue američkog komandanta Roberta E. Leea u Charlottesvilleu gdje su noseći baklje uzvikivali "vratit ćemo se".

Okupljanje u parku Leea trajalo je oko pola sata, prenose američki mediji. Lider protesta Richard Spencer napisao je na Twitteru kako je "dobro biti nazad u Charlottesvilleu". On je objavio i video u kojem demonstranti poručuju kako ih niko ne može zamijeniti te kako će se nastaviti vraćati u Lee park.

Gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer ljutito je odgovorio Spenceru i denstrantima na Twitteru govoreći da "idu kući".

"Još jedna odvratna posjeta neonacističkih kukavica. Niste dobrodošli ovdje!", napisao je Signer na Twitteru.

 <blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Another despicable visit by neo-Nazi cowards. You’re not welcome here! Go home! Meantime we’re looking at all our legal options. Stay tuned.</p>— Mike Signer (@MikeSigner) <a class="text-vijesti hover:underline" href="https://twitter.com/MikeSigner/status/916838439567482881?ref_src=twsrc%5Etfw">October 8, 2017</a></blockquote>
U augustu ove godine bijeli nacionalisti i rasisti su se također okupljali u Charlottesvilleu gdje su protestovali zbog plana uklanjanja statue Roberta E. Leea. Tada su izbili nasilni sukobi između nacionalista i građana koji su se protivili protestima kada je jedna osoba poginula, a 19 povrijeđeno.