Haški tribunal
0

Rasim Delić se mora vratiti u pritvor na raspravu o žalbi

SRNA
Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je danas bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH Rasimu Deliću da se sa privremene slobode vrati u pritvorsku jedinicu u Hagu, kako bi prisustvovao raspravi po žalbi zakazanoj za 19. januar 2010. godine.

Delić je na privremenu slobodu pušten 11. maja, nakon isteka dvije trećine prvostepene kazne od tri godine zatvora, koja mu je izrečena zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u Livadama i Kamenici, u julu i avgustu 1995.

Sud je vlastima u BiH naložio da odrede službenika koji će otpratiti Delića od njegovog boravišta u Visokom, do aerodroma u Amsterdamu. Nakon što se rasprava po žalbi završi, Delić će ponovo biti pušten na privremenu slobodu, do izricanja konačne presude, kaže se u nalogu sudija. 

Delićeva odbrana traži oslobađajuću presudu, dok se u žalbi optužbe traži povećanje kazne.

Haški tribunal osudio je  15. septembra  prošle  godine  Delića osudio na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u srednjoj Bosni 1995.

Delić je, odlukom većine sudija, proglašen krivim za kršenje zakona i običaja rata, zato što u julu, avgustu i septembru 1995. nije spriječio okrutan tretman zarobljenih Srba u rukama pripadnika jedinice El Mudžahedin, nad kojom je, prema presudi, tada imao efektivnu kontrolu.

Istovremeno, general Delić je oslobođen krivice za ubistva srpskih i hrvatskih zarobljenika na više lokacija u srednjoj Bosni 1993-95.