Rasprava o žalbi u slučaju Rasim Delić

S
SRNA
19.1.2010. u 07:19
0
7
Rasprava o žalbi u slučaju Rasim Delić
0
Rasprava o žalbi u slučaju Rasim Delić Rasim Delić (Foto: Arhiv)
U Haškom tribunalu danas će biti održana rasprava po žalbi u predmetu protiv nekadašnjeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića, koji je 15. septembra 2008. godine osuđen na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u Livadama i Kamenici u julu i avgustu 1995. godine.
Tužilaštvo je u svojoj žalbi navelo da je kazna od tri godine neadekvatna, jer ne odražava težinu zločina surovog postupanja i Delićevog propusta da ih spriječi i kazni počinioce.

"Žrtve zločina su mjesec dana bile zatvorene u atmosferi stalnog psihološkog terora i bile izložene ozbiljnom fizičkom zlostavljanju. Primjera radi, 11 zarobljenika je bilo primorano da ljubi krvavu odrubljenu glavu dvanaestog zarobljenika. Tukli su ih palicama i motkama i podvrgavali elektro-šokovima. Bili su okivani i potom prisiljavani da imitiraju životinje", navodi se u žalbenom podnesku Tužilaštva.

U ovom dokumentu se ističe da su počinioci ovih zločina bili članovi ozloglašenog odreda El mudžahid, koji je Delić formirao i stalno koristio u borbi.

"Delić je zanemario zločine svojih podređenih, a zatim je nagradio jedinicu i izrazio zahvalnost na njenim uslugama", navodi se u dokumentu.

Tužilaštvo smatra da je za Delića adekvatnija kazna od sedam godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Zbog rasprave o žalbi, Deliću je sudsko vijeće naložilo da se iz Visokog, gdje je na privremenu slobodu pušten po isteku dvije trećine prvostepene kazne, vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: