Izraelski mediji
0

Raketni štit u Izraelu umjesto u srednjoj Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države bi mogle da odluče da razmjeste sistem antiraketne odbrane u Izraelu, spekulišu u četvrtak izraelski mediji nakon što je objavljeno da Washington odustaje od namjere postavljanja takvog sistema u Poljskoj i Češkoj.

Izraelski list The Jerusalem Post izvjestio je prije nedjelju dana da se ministarstvo odbrane u Jerusalimu priprema za mogućnost takve odluke SAD-a.

List dalje piše da bi SAD zapravo mogle ostaviti antiraketne odbrambene sisteme u Izraelu nakon zajedničke vježbe dvije zemlje u oktobru.

Iako Washington to nije najavio, postoji velika mogućnost, posebno u svjetlu izvještaja da Pentagon preispituje evropski raketni štit i možda naginje ka razmještanju sistema u Turskoj, piše dalje The Jerusalem Post.

List prenosi pisanje Wall Street Journala da je Washington odlučio da odustane od plana od raketnog odbrambenog sistema u srednjoj Evropi zbog procjene da iranski program razvoja dugometnih raketa ne napreduje tako brzo kao što se očekivalo.

Ponovna procjena iranskih sposobnosti je smanjila prijetnju SAD-u i najvećim evropskim prijestolnicama, rekli su američkom listu bivši i sadašnji američki zvaničniici, ističe The Jerusalem Post, ali ne ulazi u detalje mogućnosti razmještanja sistema u jevrejskoj državi.