Svijet
57

Radnici u tvornici koji prave vaše iPhone su preumorni da bi jeli

Klix.ba
Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u SAD-u je saopćila kako je došla do otkrića, odnosno snimaka užasavajućih radnih uvjeta u kineskim tvornicama za proizvodnju dijelova za različite elektroničke naprave, između ostalih, i za pametne telefone koje gotovo svi toliko volimo.
Foto: Institute for Global Labour and Human Rights
Foto: Institute for Global Labour and Human Rights

Prema novom istraživanju organizacije Institute for Global Labour and Human Rights (Institut globalnog rada i ljudskih prava), radnici u tvornici Zhen Ding Technology Holdingu u Shenzhenu u Kini se prisiljeni da rade 65 sati sedmično, zbog umora im se dešava da spavaju na šperpločama u tvornicama te ih često maltretiraju zaštitari u tvornici.

Rad je toliko naporan i radnici su toliko umorni, da neki svoju pauzu za ručak radije odluče prespavati, nego da jedu, navodi se u izvještaju ove organizacije.

Između ostalih, u ovoj tvornici oko 15.000 radnika proizvode i dijelove za Appleove iPhone i iPade.

"Proizvodni ciljevi se svakodnevno povećavaju, svaki novi dan dobijamo sve više posla", riječi su jednog od radnika koje su citirane u izvještaju.

Nakon što se upoznao sa izvještajem, glasnogovornik Applea je rekao Huffington Postu da je Apple već upoznat o problemima u tvornici i da je to pokazala prošlogodišnja revizija poslovanja. Apple se već i sam uvjerio da su u kineskoj tvornici skrivali evidenciju o prekovremenom radu kako novac ne bi otišao radnicima za prekovremene sate već pojedincima u tvornici. Apple je kazao kako to predstavlja jedan od najozbiljnijih prekršaja kodeksa kojeg se njihovi poslovni partneri, odnosno firme koje rade za njih, moraju pridržavati.