|

Radnici u tvornici koji prave vaše iPhone su preumorni da bi jeli

Radnici u tvornici koji prave vaše iPhone su preumorni da bi jeli
57
Klix.ba
24.12.2014. u 08:24
68
komentara
57

dijeljenja
Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u SAD-u je saopćila kako je došla do otkrića, odnosno snimaka užasavajućih radnih uvjeta u kineskim tvornicama za proizvodnju dijelova za različite elektroničke naprave, između ostalih, i za pametne telefone koje gotovo svi toliko volimo.
Foto: Institute for Global Labour and Human Rights Foto: Institute for Global Labour and Human Rights


Prema novom istraživanju organizacije Institute for Global Labour and Human Rights (Institut globalnog rada i ljudskih prava), radnici u tvornici Zhen Ding Technology Holdingu u Shenzhenu u Kini se prisiljeni da rade 65 sati sedmično, zbog umora im se dešava da spavaju na šperpločama u tvornicama te ih često maltretiraju zaštitari u tvornici.

Rad je toliko naporan i radnici su toliko umorni, da neki svoju pauzu za ručak radije odluče prespavati, nego da jedu, navodi se u izvještaju ove organizacije.

Između ostalih, u ovoj tvornici oko 15.000 radnika proizvode i dijelove za Appleove iPhone i iPade.

"Proizvodni ciljevi se svakodnevno povećavaju, svaki novi dan dobijamo sve više posla", riječi su jednog od radnika koje su citirane u izvještaju.

Nakon što se upoznao sa izvještajem, glasnogovornik Applea je rekao Huffington Postu da je Apple već upoznat o problemima u tvornici i da je to pokazala prošlogodišnja revizija poslovanja. Apple se već i sam uvjerio da su u kineskoj tvornici skrivali evidenciju o prekovremenom radu kako novac ne bi otišao radnicima za prekovremene sate već pojedincima u tvornici. Apple je kazao kako to predstavlja jedan od najozbiljnijih prekršaja kodeksa kojeg se njihovi poslovni partneri, odnosno firme koje rade za njih, moraju pridržavati.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...