Svijet
1

Radnici rafinerija u Francuskoj nastavljaju štrajk

SRNA
Radnici u tri rafinerije naftne kompanije Total u Francuskoj produžili su 12-dnevni štrajk za još najmanje 48 sati.

Štrajkači, na čijem je čelu sindikat CGT, su u sporu oko plata sa Totalom, koji odbija da ponovo pokrene razgovore nakon što su drugi sindikati ovog mjeseca odobrili dogovor.

Total i lobi francuske naftne industrije UFIP saopštili su da na kratkoročnom nivou ne postoji rizik od nestašice goriva kao što je to bio slučaj tokom obimnijeg štrajka u rafineriji 2010. godine.

Zvaničnici CGT-a saopštili su da su radnici odobrili dvodnevno produženje štrajka kako bi mogli da provedu Božićne praznike kod kuće i izbjegnu svakodnevna glasanja na radničkim skupovima.

Rafinerije u kojima je u toku štrajk su Gonfreville u Normandiji kapaciteta 247.000 barela dnevni, La Mede na jugu Francuske kapaciteta 153.000 barela dnevno i Feyzin nedaleko od Lyona sa kapacitetom od 109.000 barela dnevno.

Potencijalni utjecaj štrajka umanjen je obustavom industrijske akcije u četvrtoj Totalovoj rafineriji Donges na zapadu Francuske, koja ima kapacitet od 219.000 barela dnevno.

Total radi sa pet od ukupno osam rafinerija u Francuskoj. U rafinerijama, koje nisu pod kontrolom Totala, nije organizovan štrajk.

UFIP je saopštio da uvoz nafte i upotreba zaliha sprečavaju nestašicu goriva.