Štrajk u Španiji
18

Radnici, građani i studenti blokirali ceste i željeznički saobraćaj u Kataloniji

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Nekoliko velikih puteva i željezničkih linija u Kataloniji blokirali su aktivisti koji se bore za nezavisnost. Demonstranti nose zastave Katalonije i traže puštanje bivših lidera i aktivista na slobodu.

Svi su pozvani na generalni štrajk, ali su španski sindikati koji imaju ogranke u Kataloniji kazali kako neće učestvovati u njemu jer je zakonom zabranjeno organizovanje štrajkova zbog političkih motiva. Ipak, veći katalonski sindikat CSC organizovao je generalni štrajk i pozvao sve radnike da im se pridruže. Dosta ih je napustilo radna mjesta.

Demonstranti stoje na željezničkim prugama i stanicama, te blokiraju prijevoz. Na ulazima u Kataloniji napravljene su kolone vozila i kamiona jer na cestama sjede ljudi koji im ne dozvoljavaju da prođu.

Autoceste A-2 i AP-7, glavne koje vode do Barcelone, su zatvorene, dok je na drugim zabilježen veći poremećaj u odvijanju saobraćaja i zastoji. Vozovi stoje. U Gironi je na željezničku stanicu ušlo blizu 500 demonstranata i blokiraju šine te traže oslobađanje političkih zatvorenika. AVE kompanija ima linije koje povezuju Španiju i Francusku.

U protestima učestvuju i neke škole, a fudbalski klub Girona je zatvorio svoje urede. Dosta radnika je napustilo svoje poslove kako bi učestvovali u štrajku. Španska policija izašla je na ulice i pokušava otjerati demonstrante. Univerziteti su zatvoreni, a dekani su poručili kako podržavaju proteste.

Blizu 200 gradonačelnika iz Katalonije će otputovati u Brisel kako bi dali podršku bivšem lideru.