"Mi smo gospodari"
43

Radikalni ministar sigurnosti Izraela Itamar Ben- Gvir ušao na sveto područje Al-Aqse

F. H.
Foto: Temple Mount Administration
Foto: Temple Mount Administration
Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir posjetio je područje kompleksa Al Aqsa kojeg jeveji zovu Brdo Hrama u nedjelju ujutro, dva dana nakon izraelske proslave Dana Jeruzalema, tj. okupacije grada 1967. godine.

"Sretan sam što mogu otići na Brdo hrama, najvažnije mjesto za narod Izraela. Treba reći da policija ovdje radi odličan posao i još jednom dokazuje ko je gospodar u Jeruzalemu. Sve prijetnje Hamasa neće [ništa promijeniti], mi smo gospodari Jeruzalema i cijele zemlje Izrael", kazao je Ben-Gvir u provokativnoj poruci.

Dok je oko 1.146 Jevreja posjetilo kompleks u četvrtak usred proslave Dana Jeruzalema, ministar nije posjetio mjesto s njima.

Šef uprave Brda hrama, rabin Shimshon Elbaum, pozdravio je posjet rekavši: "Čestitam ministru nacionalne sigurnosti Itamaru Ben-Gviru na njegovom usponu na Brdo hrama, što daje smisao sloganu 'Brdo hrama je u našim rukama' koji nedavno je napunio 56 godina."

Glasnogovornik predsjedništva Palestinske samouprave, Nabil Abu Rudeineh, nazvao je posjet Ben-Gvira mjestu "flagrantnim napadom na al-Aqsu" upozoravajući da će imati "ozbiljne posljedice", prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

“Ulazak ekstremiste Ben-Gvira u ranim satima, poput lopova, na trg džamije al-Aqsa neće promijeniti stvarnost i neće nametnuti izraelski suverenitet nad njom”, dodao je Abu Rudeineh.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova također je "najoštrije" osudilo posjet, nazivajući ga "opasnom i neprihvatljivom eskalacijom" i "flagrantnim i neprihvatljivim kršenjem međunarodnog prava, te povijesnog i pravnog statusa quo u Jeruzalemu i njegovih svetinja".

Ministarstvo je dodalo da "stalna kršenja i napadi na islamske i kršćanske svetinje u Jeruzalemu, u kombinaciji s nastavkom jednostranih mjera širenja naselja i kontinuiranih upada na okupirana palestinska područja, upozoravaju na daljnju eskalaciju i predstavljaju opasan trend koji međunarodna zajednica mora raditi na tome da se odmah zaustavi."

Glasnogovornik Hamasa za grad Jeruzalem, Mohammed Hamada, naglasio je da teroristički pokret "neće ostaviti Al-Aqsu na miru" i upozorio da će Izrael "snositi odgovornost za barbarske upade svojih ministara i stada doseljenika".

Hamada je pozvao Palestince i Arape u Jeruzalemu, na Zapadnoj obali i izraelskom teritoriju da "pojačaju" svoju prisutnost u al-Aqsi kako bi se suprotstavili "svim pokušajima da se oskrnavi i judaizira".