{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Radikalni islam je najveća prijetnja svijetu"

S
4.9.2010. u 09:23
0
25
"Radikalni islam je najveća prijetnja svijetu"
0
"Radikalni islam je najveća prijetnja svijetu"
Tony Blair (Foto: PA)
Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair opisao je radikalni islam kao najveću prijetnju s kojom se danas susreće svijet. Izgovorio je to u intervjuu za BBC rađenom u povodu izlaska njegovih memoara.
Blair smatra da radikalni islamisti vjeruju kako je opravdano sve što urade za svoj cilj, bilo da je to upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog naoružanja.

Premijer koji je Britaniju vodio u toku ratova u Afganistanu i Iraku negirao je da je njegova politika zapravo podržavala radikalizam.

Blair tvrdi da namjera Al-Qaide u Iraku nije bila da istjeraju američke trupe iz Bagdadam već da destabiliziraju zemlju kako bi Iračani glasali za teroriste.

Bivši premijer je rekao i to da je Iran najveći sponzor radikalnog islama, te da ga je zbog toga trebalo spriječiti da razvija nuklearno naoružanje.

Dodao je i to da se njegovo viđenje vanjske politike promijenilo nakon napada na tornjeve blizance u New Yorku 11. septembra.

Tvrdi da je bio u dilemi kako da odgovori na radikalni islam, te da i dalje ima sumnje da li je ispravno postupio. Blair je izrazio optimizam u vezi sa mirovnim pregovorima na Bliskom istoku. Direktni pregovori između Palestine i Izraela počeli su u četvrtak u Washingtonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: