Independent
0

"Lekcija koju Blair nije naučio"

FENA
Tony Blair (Foto: AFP)
Tony Blair (Foto: AFP)
Vodeći londonski dnevnici posvećuju u četvrtak stranice i stranice upravo objavljenim memoarima bivšeg premijera Tonyja Blaira - uz izvode iz "Putovanja", objavljuju brojne analize i komentare, mahom posvećene odnosima Blaira i njegovog nasljednika na mjestu premijera Gordona Browna, te posljedicama koje bi ovo štivo moglo imati po ionako poljuljanu Laburističku stranku.

The Times navodi da su se svi kandidati za novog šefa stranke javno ogradili od Blaira, dok Daily Telegraph procjenjuje da su njegove "osvetničke opaske" dovele laburiste na rub građanskog rata.

Dok je Amerika, po riječima njenog predsjednika, shvatila da je cijena vojnih intervencija prevelika i da treba smanjiti svoje ambicije, Blair ne samo da ništa nije naučio na greškama iz Iraka, nego još, piše The Independent, ovih dana zdušno podržava ideju da se bombardira Iran, jer je, kako smatra, miješanje te zemlje jedini razlog što okupacija Iraka nije uspjela.

Tony Blair uporno odbija naučiti najjednostavniju lekciju koju, kako piše u Independentu, Obama instinktivno razumije - da je vrijeme kada je Zapad uređivao svijet u skladu sa svojim vizijama sigurnosti i mira nepovratno prošlo.

Ako Irak nije dovoljan dokaz da je tako, Afganistan će to sigurno biti, smatra Independent.