Istraživanje CSIS-a
8

Radikalni desničari odgovorni za većinu ovogodišnjih terorističkih napada u SAD-u

B. R.
Radikalna desnica odgovorna za većinu terorističkih napada od početka godine u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Radikalna desnica odgovorna za većinu terorističkih napada od početka godine u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Bijeli supremacisti su odgovorni za većinu terorističkih napada koji su se desili u prvih osam mjeseci ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u izvještaju think tank Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Za 67 posto terorističkih napada je odgovorna navedena antivladina, radikalno desničarska grupa. Za 20 posto napada odgovornima se smatraju radikalni ljevičari.

Nisu razmatrani zločini iz mržnje, protesti i neredi koji su se dešavali nakon ubistva afroamerikanca Georgea Floyda. Na meti bijelih supremacista bili su učesnici antirasističkih protesta iz ljeta ove godine.

Za četiri puta je veći broj napada radikalnih ljevičara u odnosu na prošlu godinu. Broj napada radikalne desnice je ostao skoro isti u odnosu na 2019. U ovim napadima je ubijeno pet osoba, što je znatno manje u odnosu na npr. teroristički napad u Oklahoma Cityju 1995. kada je ubijeno 165 ljudi.

Istraživači su upozorili da bi nasilje moglo porasti sljedeće godine zbog političkih podjela, pandemije koronavirusa, pogoršanja ekonomskih uslova, rasne nepravde i drugih faktora, prenosi portal Mashable.