{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Racije na ilegalne imigrante u Americi

F
16.6.2006. u 09:52
0
0
Racije na ilegalne imigrante u Americi
0
Racije na ilegalne imigrante u Americi
U vrijeme vrućih rasprava o statusu ilegalnih imigranata vlasti u Sjedinjenim Državama su se odlučile na hapšenje i vraćanje u zemlje porijekla na hiljade ilegalaca, među kojima su u prvom valu takve policijske akcije neki od ozloglašenih kriminalaca.
Dok se u američkom Kongresu usaglašavaju suprotstavljena mišljenja o reformi imigracijske politike, agencije za provođenje zakona su odlučile da nađu neke od ilegalnih imigranata.

Od kraja maja scene hapšenja ilegalnih imigranata mogle su se vidjeti širom Amerike kao dio operacije akcije američkih agenata za imigraciju i carine nazvane "Vratiti pošiljaocu".

"Naša poruka članovima bandi i drugim kriminalcima je vrlo jednostavna: ako ste u ovoj zemlji ilegalno, vratite se kući", kazala je Glasu Amerike pomoćnica američkog ministra za unutarnju sigurnost Julie Myers.

U ovoj akciji je uhapšeno više od dvije hiljade ilegalnih imigranata sa vrlo specifičnom prošlošću. Polovina njih imaju kriminalnu prošlost, to su ljudi koji su deportirani više puta, poznati članovi bandi i seksualni prijestupnici.

"Seksualni napasnici koji su ilegalno ušli u zmelju, sada se uklanjaju. Neka naselja se preko noći isprazne. Danas su tu bili, sutra ih nema", komentirao je agent ICE Kumer Kibble.

Druga racija je izvršena među radnicima na mjestima koja bi trebala biti posebno sigurna: aerodromi, luke i nuklearne elektrane.

"Kada stranci jednom dođu ovdje, mogu dobiti razne poslove, bez obzira koliko sigurnosnih provjera taj posao zahtijeva, jer je falcifikovanje dokumenata uveliko rašireno", smatra zastupnik u Kongresu Thomas Tancredo.

Zvaničnici su kazali da su ove racije tek načele problem, jer se procjenjuje da u Sjedinjenim Državama ilegalno živi oko 50 hiljada bjegunaca od zakona. Mnogi od uhapšenih su već vraćeni. Njih 800 je deportirano u operaciji "Return tu sender - vratiti pošiljaocu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: