{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pyongyang planira i treću atomsku probu

S
24.12.2010. u 08:08
0
6
Pyongyang planira i treću atomsku probu
0
Pyongyang planira i treću atomsku probu
Foto: AP
U redovnom izvještaju južnokorejskog Instituta za vanjsku politiku navodi se da će Sjeverna Koreja, najvjerovatnije, izvršiti i treću atomsku probu.
Analizu situacije za 2011. godinu uradio je Institut za vanjska pitanja i nacionalnu sigurnost, koji je pod okriljem Ministarstva za vanjske poslove.

Redovan izvještaj Instituta objavljen je dan nakon što je Pyongyang poručio da je spreman za "sveti rat" i nakon velikih vojnih manevara južnokorejskih snaga nedaleko od sporne granice između dvije Koreje.

Sjeverna Koreja, koja je izvršila nuklearne probe 2006. i 2009. godine, tek treba da pokaže da ima spremno naoružanje dobijeno u sklopu svog nuklearnog programa, ali bi, prema ocjeni analitičara, treća proba izazvala dodatni rast tenzija na Korejskom poluostrvu i dovela do novog potresa na globalnim tržištima.

"Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja izvrši i treću nuklearnu probu kako bi poboljšala sposobnost svog atomskog naoružanja, održala vojnu tenziju i promovisala status Kim Jong Una kao novog lidera", navodi se u izvještaju, sugerišući se pri tom na najmlađeg sina sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Ila.

U izvještaju se ističe da će tenzije između dvije Koreje ostati na visokom nivou te da su velike šanse da će Pyongyang izvršiti nove napade na Južnu Koreju.

Prema izvještaju, veoma su male šanse za sastanak između lidera dvije Koreje.

Analitičari naglašavaju da je taktika Sjeverne Koreje iskazivanjem napretka u razvoju atomoskog naoružanja smišljena i ima za cilj da pokrene pregovore sa Južnom Korejom, Kinom, Japanom, Rusijom i SAD uz nadu da će izvući dodatne ustupke.

Institut ističe da bi neki oblik šestostranih pregovora mogao biti održan tokom 2011. godine, ali da su male šanse za postizanje konkretnijeg napretka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: