|

Ponuđeni vojni razgovori sa SAD-om

Ponuđeni vojni razgovori sa SAD-om
0
F
FENA
21.2.2011. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
Ponuđeni vojni razgovori sa SAD-om Kim Jong Chun
Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca ponudila da održi vojne razgovore na visokom nivou sa Sjedinjenim Državama o smanjenju napetosti na Korejskom poluostrvu i nuklearnom razoružanju, objavila je u ponedjeljak štampa u Seulu.
Sjever je razgovore predložio u pismu ministra odbrane Kim Jong Chuna upućenom američkom ministru Robertu Gatesu, objavio je list Yung Ang Ilbo, citirajući južnokorejske vladine zvaničnike.

U tekstu se navodi da je prijedlog uručen američkoj ambasadi u Pekingu 25. januara, pet dana nakon što je Pyongyang učinio istu ponudu i Južnoj Koreji, koja je prihvatila razgovore, prenosi AFP.

Washington je navodno odbio ponudu ističući da prvo mora da dođe do razgovora između dvije Koreje.

Međukorejski razgovori propali su kada su vojni predstavnici Pyongyanga napustili pripremni sastanak 9. februara, jer je Seul tražio izvinjenje zbog bombardovanja ostrva u blizini granice prošlog novembra.

Predstavnik ministarstva u Seulu odbio je da komentira pisanje novina, rekavši da je to stvar između Sjeverne Koreje i SAD-a. Pyongyang već duži niz godina traži direktne razgovore s Washingtonom u vezi s nuklearnim programom, ali i formalnog završetka rata 1950. -1953. godine.

SAD insistiraju da ugovor o miru može da se razmatra kao dio razgovora o razoružanju šest država koji su zamrznuti još od decembra 2008. godine.

U Seulu je novinska agencija Yonhap objavila, pozivajući se na zvaničnike, da je Sjeverna Koreja počela da kopa tunel na poligonu za atomske probe, što se tumači kao priprema za treću podzemnu atomsku probu.

Upitan o ovom izvještaju predstavnik ministarstva vanjskih poslova u Seulu je rekao da se nuklearne aktivnosti u Sjevernoj Koreji pažljivo prate imajući u vidu "sve moguće scenarije".

Otkrivanje drugog postrojenja za obogaćivanje urana na Sjeveru prošlog novembra, što je potencijalno drugi put za proizvodnju atomske bombe, izazvao je dodatnu pozornost ali i strahovanje na Jugu.

Južna Koreja je zbog tog otkrića tražila debatu u Vijeću sigurnosti UN-a, ali se Kina, glavni saveznik i davalac ekonomske pomoći Pyongyangu, opire tim pokušajima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.