Na vrijeme evakuisani
0

Putnici opisali avionsku nesreću u Tokiju: "Prošli smo kroz pakao, mislili smo da nećemo preživjeti"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Putnici koji su se našli u avionu Japan Airlinesa prilikom nesreće na pisti u Tokiju opisali su cjelokupni događaj te su izjavili kako su prošli kroz pakao.
Dok istražitelji u Japanu i dalje utvrđuju tačan razlog nesreće u kojoj su na aerodromu učestvovala dva aviona, putnici su japanske, ali i druge medije opisali situaciju u trenucima nesreće.

"Cijela kabina je bila ispunjena dimom za nekoliko minuta. Bio je to pravi pakao. Bacili smo se na pod. Tada su se otvorila vrata i vidjeli smo hitnu pomoć. Bio je haos", rekao je Šveđanin Anton Deibe.

Jedan od onih koji se nalazio u avionu bio je 59-godišnji Japanac Satoshi Yamake.

"Osjetio sam da se avion nagnuo u stranu. Tada sam osjetio veliku neravninu. U avionu je postajalo vruće i mislio sam, da budem iskren, da nećemo preživjeti", poručio je.

Analitičari aviosaobraćaja su objasnili kako su Japanci prilikom evakuacije izveli pravo malo čudo s obzirom da su za 90 sekundi evakuisali 379 putnika bez da je iko povrijeđen.

"Posada je bila u stanju započeti evakuaciju iz udžbenika. Vatra je bila samo na jednom dijelu aviona što je omogućilo posadi kratak period da izvuku sve", rekao je Alex Machersa, analitičar za aviosaobraćaj, prenosi BBC.

Podsjetimo, avion Japan Airlinesa sudario se na pisti sa avionom Japanske obalne straže te se prilikom sudara i zapalio. Svi putnici iz aviona Japan Airlinesa uspješno su evakuisani te su prošli bez povreda. Nažalost, u drugom avionu poginulo je pet od šest članova posade koji su se u tom trenutku nalazili u avionu.