Rusija
60

Putinovi kritičari pozivaju na proteste posljednjeg dana izbora: Kako je pozivao i Navaljni

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kritičari Vladimira Putina i njegovog režima pozvali su na masovne proteste posljednjeg predsjedničkih izbora u Rusiji.
Trodnevno glasanje već se nalazilo na udaru, kako protesta opozicije, tako i napada i opasnosti za glasače, naročito uslijed ukrajinskih napada i brojnih upada anti-Putinovih grupa na rusku teritoriju. Rano u nedjelju, napad dronom izazvao je požar u rafineriji u Slavjansku u Krasnodarskom kraju na jugu Rusije, gdje su zvaničnici rekli da je jedna osoba umrla od srčanog udara, dok su dvije osobe umrle nakon udara dronova u ruskom gradu Belgorodu u subotu, prema zvaničnicima.

U nedjelju ujutro rusko ministarstvo odbrane prijavilo je 35 ukrajinskih upada bespilotnih letjelica, uključujući četiri u moskovskoj regiji i dvije u susjednim regijama Kaluga i Yaroslavl. Više ukrajinskih dronova napadnuto je u oblastima Belgorod, Kursk i Rostov na granici s Ukrajinom te u južnom Krasnodarskom kraju, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Dok su Rusi izlazili na birališta, došlo je do protesta uključujući sipanje boje u glasačke kutije i paljevine na biračkim mjestima.

Prije smrti, glavni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni koji je potaknuo masovne anti-Putinove skupove, pozvao je Ruse da protestuju u nedjelju.

Njegova udovica Julija Navalnaja ponovila je svoj poziv uoči izbora i rekla da bi se demonstranti trebali pojaviti u velikom broju u isto vrijeme kako bi preplavili biračka mjesta.

Ona je pozvala demonstrante da pokvare glasačke listiće tako što će na njima napisati "Navaljni" ili glasati za druge kandidate osim Putina.

Ruska opozicija pozvala je ljude da izađu na birališta u podne u, kako se nadaju, legalnoj demonstraciji sile protiv Putina, piše Guardian.

Jedan od glasača koji je odbio da kaže svoje ime iz sigurnosnih razloga, rekao je da se nada da će demonstracije pokazati vlastima "da u ovoj zemlji ima ljudi protiv protiv režima".

druge strane, Kremlj je izbore označio kao priliku za Ruse da pokažu da stoje iza napada na Ukrajinu, gdje se glasanje također održava u područjima pod ruskom kontrolom.