|

Putinova privatizacija teška 32 milijarde dolara

Putinova privatizacija teška 32 milijarde dolara
0
F
FENA
18.11.2010. u 14:50
1
komentara
0

dijeljenja
Putinova privatizacija teška 32 milijarde dolara Vladimir Putin (Foto: AFP)
Ruski premijer Vladimir Putin odobrio je u srijedu plan o prodaji državne imovine ukupne vrijednosti hiljadu milijardi rubalja (31,9 milijardi dolara) u sljedeće tri godine kako bi se popunio manjak u budžetu i primamili ulagači.
Ministrica ekonomije Elvira Nabiullina kazala je da je kabinet pod predsjedanjem premijera Vladimira Putina odobrio plan privatizacije koji obuhvata prodaju udjela države u dvije najveće ruske banke, vodećem proizvođaču nafte i državnom monopolistu za željeznički prijevoz.

"Cilj je privatizacije osigurati prihode za budžet, ali i u prvom redu ulaganja u te firme. Zato razmatramo mogućnost primarnog plasmana", kazala je ministrica novinarima nakon sastanka.

Ministrica je kazala da će u razdoblju od 2011. i 2013. biti prodana državna imovina vrijedna oko hiljadu milijardi rubalja.

Prodaja će biti prvi ruski ciklus privatizacije nakon namještene rasprodaje imovine nekadašnjeg Sovjetskog saveza početkom devedesetih godina, nakon koje su više milijardi dolara vrijedna preduzeća i imovina završili u rukama malobrojnih pojedinaca.

Ruskim je čelnicima potreban novac kako bi izvukli zemlju iz najteže recesije u proteklih 15 godina i potaknuli rast uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani 2012.

U desetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem oktobra Rusija je nagomilala manjak od 2,1 posto BDP-a. Analitičari koje je anketirao Reuters prognoziraju da će na kraju godine on iznositi 4,4 posto BDP-a dok se vladine procjene kreću u visini 5,4 posto, odnosno da će iznositi 2.400 milijardi rubalja (76,60 milijardi dolara).

U najavljenom novom valu privatizacije gotovo je izvjesno da će prvi biti prodan 10-postotni udio u drugoj po veličini ruskoj banci VTB, i to američkoj private equity grupi TPG za najmanje tri milijarde dolara.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...