Mnogo više štete
461

Putin zaprijetio Zapadu katastrofalnim posljedicama: Ne pretjerujem

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Vladimir Putin upozorio je u petak Zapad da nastavak sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini rizikuje da izazove katastrofalan rast cijena energije za potrošače širom svijeta.

Putin, koji sankcije uvedene Rusiji smatra objavom ekonomskog rata, rekao je da su pozivi Zapada da se smanji oslanjanje na rusku energiju doveli do "groznice" na globalnim tržištima od skokova u nafti i gasu.

Kupci iz Evropske unije rekli su da se žele odviknuti od ruskog gasa, dok su lideri Grupe sedam rekli prošlog mjeseca da žele istražiti "granične cijene" ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu.

"Ograničenja sankcija Rusiji nanose mnogo više štete onim zemljama koje ih nameću“, rekao je Putin čelnicima ruske naftne i gasne industrije, uključujući izvršnog direktora Rosnjefta Igora Sečina i potpredsednika vlade Aleksandra Novaka.

"Dalje korištenje sankcija može dovesti do još težih – bez pretjerivanja, čak i katastrofalnih – posljedica na globalnom energetskom tržištu", naglasio je Putin.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara i nametanje najstrožih sankcija od strane Zapada u modernoj istoriji potkopali su pretpostavke tržišta energije i roba – dok su usporili globalni rast.

Dok se Putin bori s velikim ratom, najvećom geopolitičkom krizom i najvećim ruskim ekonomskim izazovom od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, 69-godišnji šef Kremlja je više puta signalizirao da nije raspoložen za povlačenje.

Energetika je jedno područje u kojem Kremlj još uvijek ima moć - a evropske sile, uključujući Njemačku, strahuju da će on možda smanjiti zalihe.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika prirodnog plina i najvećeg svjetskog izvoznika pšenice. Evropa uvozi oko 40 posto svog gasa i 30 posto nafte iz Rusije.