Svijet
5

Putin: Zapad je bombardovao Beograd 98., a Rusiju optužuju za agresiju na Krimu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se poslanicima u parlamentu Rusije o dešavanjima na Krimu, izjavio je da “teritorij Krima pripada Rusiji” napominjući kako Rusija želi graditi dobre odnose sa Ukrajinom.

“Krim je ruski i taj teritorij je u našim srcima i dušama. Ali mi i dalje želimo graditi dobre odnose sa Ukrajinom i sa narodom te zemlje. Naši odnosi sa Ukrajinom će uvijek biti vrlo značajni za nas. Mi ne želimo podijeliti Ukrajinu i uvijek smo poštovali teritorijalni integritet te zemlje”, rekao je Putin.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je samo odgovorila na poziv naroda sa Krima koji je bio u strahu da bi mogli izgubiti ljudska prava i slobode pod vladavinom Kijeva.

“U Ukrajini je bio državni udar i pravi haos koji vlasti nisu uspjele da iskontrolišu, narod Krima je želio slobodu i svoja prava, i zato su pozvali Rusiju da im pomogne. Mi smo to i učinili, a da nismo, to bi onda bila prava izdaja. Morali smo da odgovorimo na pozive sa Krima da im pomognemo”, kazao je on dodajući kako je, sve ono što je Rusija uradila, u skladu sa međunarodnim pravom.

“Sada nam iz Evrope i Amerike govore da kršimo međunarodno pravo. Šta mi to kršimo? Pa naša vojska nije ušla na Krim, i tu nije ni bilo vojnih sukoba. Sve što smo uradili je u skladu sa međunarodnim pravom”, istakao je Putin.

Napominje da su Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD) podržale nezavisnost Kosova ali da je za njih referendum na Krimu ilegalan.

“Građani Krima su organizovali referendum koji je potpuno legalan. U posljednje vrijeme se poredi stanje na Krimu sa slučajem Kosova i Srbije. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, zapadne zemlje su tvrdile da je sve to u skladu sa međunarodnim pravom, a sada su u slučaju Krima kao zbunjeni i ne prihvataju referendum”, ocjenio je ruski predsjednik.

Prema njegovom mišljenju, današnja Evropa primjenjuje dvostruke  standarde i cinizam u slučaju Krima.

“Evropljani tvrde da Kosovo ima pravo na nezavisnost jer je, kažu, to specijalni slučaj i jer su na Kosovu pale mnoge žrtve. Ali sada za Krim kažu da je to protivno zakonu. To nije samo dvostruki  standard od starne Evrope, to je i cinizam. Zar su nam trebale ljudske žrtve i na Krimu pa da proglasi nezavisnost tek tada!?”, pita se Putin.

Smatra da su zapadne zemlje u nekoliko navrata izvršile čak i vojne akcije u drugim zemljama bez odobrenja Ujedinjenih nacija (UN), a sada tvrde da se Krim odvaja bez odobrenja tog međunarodnog tijela.

“Govore nam kako se na Krimu sve desilo bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Sjetite se da je 1998. godine bez odobrenja UN-a izvršeno bombardovanje Beograda. A nakon toga, bez ikakve dozvole UN-a dozvoljeni su napadi u Afganistanu, Iraku i drugim mjestima. Zar to nije otvoreno kršenje međunarodnog prava, to je cinizam od strane Zapada”, rekao je Putin.

Na kraju je izrazio zahvalnost liderima Kine i Indije koji su uputili Rusiji riječi podrške u vezi sa situacijom na Krimu.

“Ovaj put Rusiji prijete sankcijama. Pa zar mi i do sada nismo imalo brojne restrikcije iako je Hladni rat davno završen. Ali zahvalni smo Kini i Indiji na njihovom iskrenom i objektivnom sudu o dešavanjima na Krimu”, istakao je ruski predsjednik.