Nakon smjene Surovikina
0

Putin za novog komandanta Zračno-svemirskih snaga imenovao Viktora Afzalova

F. H.
Foto: Twitter /@Clashreport
Foto: Twitter /@Clashreport
General Viktor Afzalov, načelnik Glavnog štaba Zračno-svemirskih snaga, imenovan je privremenim vrhovnim komandanta Zračno-svemirskih snaga Rusije umjesto Sergeja Surovikina.

"Bivši glavni komandant Zračno-svemirskih snaga Rusije Sergej Surovikin sada je razriješen dužnosti, general-pukovnik Viktor Afzalov, načelnik Glavnog štaba Zračno-svemirskih snaga, privremeno vrši dužnost vrhovnog komandanta Zračne svemirske snage", rekao je izvor za RIA Novosti.

Afzalov je već bio vršitelj dužnosti vrhovnog komandanta VKS kada je Surovikin bio vrhovni komandant svih ruskih trupa u Ukrajini.

Surovikin je nestao iz javnosti nakon Wagnerove pobune, a novodno je bio predmetom istrage i ispitivanja i odvojen od porodice. Zvanično objašnjenje Rusije je da će Surovikin biti raspoređen na drugu poziciju.

General-pukovnik Viktor Afzalov diplomirao je na Višoj vojnoj školi radioelektronike protivzračne odbrane Puškin. Godine 2000. diplomirao je na Vojnom univerzitetu protivzračne odbrane, 2010. - na Vojnoj akademiji Glavnog štaba.

Prošao je položaje od načelnika obračuna odjela borbene kontrole grupe protivzračnih raketnih divizija korpusa protivzračne odbrane do načelnika štaba- prvog zamjenika komandanta zračnih snaga i snaga protivzračne odbrane. U julu 2017. imenovan je komandantom snaga Zračnih snaga i protivzračne odbrane Istočnog vojnog okruga, a u augustu 2018. dobio je dužnost načelnika Glavnog štaba Zračno-svemirskih snaga Rusije .

Sergej Surovikin imenovan je glavnim komandantom Zračno-svemirskih snaga u oktobru 2017. Prije toga komandovao je ruskom skupinom u Siriji , a bio je i komandant Istočnog vojnog okruga. U oktobru 2022. godine imenovan je komandantom Grupe snaga u Ukrajini, a u januaru ove godine postao je zamjenik komandanta.