Svijet
0

Putin: Washington ne smatra Rusiju sebi ravnom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rusija bi željela biti saveznica Sjedinjenih Država, ali je Washington ne smatra sebi ravnom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu datom u srijedu američkom magazinu Time.

"Ponekad mislimo da Americi nisu potrebni prijatelji već samo vazali", naglašava Putin, koji je od ovog sedmičnika upravo izabran za "osobu godine".

Na pitanje novinara da li bi želio ispraviti neke pogrešne ideje Amerikanaca vezano za Rusiju, ruski lider je rekao: "Mislim da se radi o svjesnom pokušaju nekih da kreiraju takvu sliku Rusije kako bi oni mogli temeljiti svoj utjecaj na našu politiku, unutarnju i vanjsku", ocijenio je on.

"Zbog toga se nastoji predstaviti svijetu slika o Rusima da su još pomalo divlji, da su upravo sišli s drveta, i da im je, najvjerojatnije, potrebno da očiste bradu i kosu."

Na pitanje o ličnim odnosima s predsjednikom Bushom, Putin je odgovorio da su telefonom razgovarali nakon što su ruske obavještajne službe otkrile terorističku prijetnju protiv Rusije i SAD-a.

"Imam vrlo dobre odnose s Bushom." "On je vrlo pouzdan partner i čovjek od riječi", rekao je on.

Putin opravdava protivljenje Rusije ratu SAD-a u Iraku 2003. "Ako se gleda zemljopisna karta svijeta, teško je naći Irak, i moglo bi se pomisliti da je lako pokoriti ovu tako malu zemlju", rekao je on.

"Ali, to je ogroman zadatak. Irak je mala nacija, ali jako ponosna", naglasio je on.