Svijet
0

Putin: Više novca za Južnu Osetiju

FENA
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u subotu, poslije sastanka s predsjednikom Južne Osetije Leonidom Tibilovim, da ne isključuje mogućnost da će Moskva uvećati novčanu pomoć za ovu otcijepljenu gruzijsku republiku.

"U posljednje dvije i po godine Rusija je uputila oko devet milijardi rubalja (225 miliona eura) za obnovu Južne Osetije", rekao je Putin poslije sastanka, ističući da je sa Tibilovim razmatrao pomoć od dodatnih 8,5 milijardi za period do 2013. godine.

On je rekao da se sa Tibilovim dogovorio da još jednom veoma pažljivo razmotre situaciju u različitim oblastima.

"To se odnosi na sigurnost, razvoj društva, ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, povećanje plata i penzija", kazao je ruski predsjednik.

Putin je istakao da je jedan od prioriteta stvaranje uvjeta za povratak izbjeglica, dok je Tibilov zahvalio na ogromnoj pomoći koju Južna Osetija dobija od Rusije.

Južna Osetija proglasila je nezavisnost od Gruzije poslije kratkotrajnog rata 2008. godine, a njenu samostalnost, pored Rusije, priznale su još Venecuela, Nikaragva, Nauru i Tuvalu.

Budući da je za Moskvu Južna Osetija nezavisna država, Putinov sastanak sa Tibilovim bio je prvi susret sa nekim inostranim liderom od kada je 7. maja započeo treći predsjednički mandat.

Tibilov je u aprilu izabran za predsjednika na ponovljenim izborima i poslije političke krize koja je trajala nekoliko mjeseci.