Informacioni rat
496

Putin tvrdi da su jutros spriječili teroristički napad orkestriran sa Zapada

M. G.
Vladimir Putin (Screenshot: RT)
Vladimir Putin (Screenshot: RT)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je danas suzbijeno djelovanje terorističke grupe koja je pripremala ubistvo jednog od poznatih ruskih novinara.

Agencija Interfaks saopćila je da su ruske vlasti uhapsile pripadnike nacionalističke grupe. Grupa je, kako kažu, po naređenju ukrajinskih špijuna, planirala da ubije ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

"Jutros je Federalna služba bezbjednosti presjekla rad terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo jednog od poznatih ruskih televizijskih novinara", rekao je Putin govoreći na proširenom sastanku odbora Državnog tužilaštva.

Putin je dodao da je Zapad, "trpeći informacioni fijasko u Rusiji, prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara".

"S obzirom da trpe poraze i u ovom informacionom polju, zavaravajući, naravno, svoje građane, koristeći svoj monopolski položaj u informacionom prostoru svojih zemalja i u nekim drugim zemljama, ali trpeći fijasko ovde, na teritoriji Rusije, prešli su na teror. Na pripremu ubistva naših novinara", rekao je on.

Putin je naveo da je prvi plan Zapada da podijeli rusko društvo i uništi Rusiju.

"Na naše iznenađenje, diplomate visokog ranga u Evropi i SAD-u pozivaju svoje ukrajinske satelite da iskoriste sve njihove mogućnosti za pobjedu na bojnom polju, tako je čudna diplomatija naših partnera u SAD- u i Evropi. Diplomate čak pozivaju na to. Ali pošto se uviđa da je to nemoguće, u prvi plan dolazi drugi zadatak, a to je podijeliti rusko društvo i uništiti Rusiju iznutra. Ali i ovdje postoji problem, to ne funkcioniše", ocijenio je Putin.