Svijet
0

Putin tvrdi da neće predati Ruse ukrajinskim nacionalistima

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće ukrajinskim nacionalistima predati Ruse koji žive na jugoistoku Ukrajine, navela je državna novinska agencija RIA Novosti njegove riječi u dokumentarcu koji će biti objavljen u nedjelju navečer.

Moskva tvrdi da ukrajinski nacionalisti predstavljaju prijetnju manjinskim Rusima i Ukrajincima koji govore ruskim jezikom u toj regiji. Više od 9.000 ljudi poginulo je u borbama u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika od aprila 2014.

"Poštujemo samo jednu stvar, a to je da jednostavno ne možemo prepustiti ljude koji žive na jugoistoku zemlje nacionalistima da ih progutaju. Nema ničeg pretjeranog u tome", izjavio je Putin.

On nije pojasnio svoju izjavu.

Putin je negirao navode nezavisnih posmatrača i medija da ruske regularne trupe učestvuju u sukobu. On je, ipak, priznao u petak da Rusija ima vojno osoblje u istočnoj Ukrajini koje obavlja izvjesne vojne zadatke.

Kako navodi RIA, Putin je također izjavio da će Rusija nastaviti da jača svoj nuklearni arsenal, ali je dodao da to neće rezultirati "velikim nuklearnim štapom", prenosi Reuters.