Naučno dostignuće
67

Putin tvrdi da je Rusija blizu stvaranja vakcine protiv raka

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da su ruski naučnici blizu stvaranja vakcine za rak koje bi uskoro moglo biti dostupno pacijentima.

Putin je u televizijskim obraćanju rekao da su "došli vrlo blizu stvaranja takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije".

"Nadam se da će se uskoro učinkovito koristiti kao metode individualne terapije", dodao je, govoreći na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti.

Putin nije precizirao na koje vrste raka bi predložena vakcina ciljala, niti kako.

Brojne zemlje i tvrtke rade na vakcinama protiv raka. Prošle je godine vlada Velike Britanija potpisala sporazum s njemačkom kompanijom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju "personalizirano liječenje raka", s ciljem dosezanja 10.000 pacijenata do 2030. godine.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalno vakcinu protiv raka za koje je studija u srednjem stadiju pokazala da smanjuje mogućnost povratka ili smrti od melanoma - najsmrtonosnijeg raka kože - za pola nakon tri godine liječenja.

Trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanih papiloma virusa (HPV) koji uzrokuju mnoge vrste raka, uključujući i rak vrata maternice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

Tokom pandemije koronavirusa, Rusija je razvila vlastitu vakcinu Sputnik V protiv COVID-19 i prodala ga brojnim zemljama, iako je u zemlji bilo široko rasprostranjeno protivljenje javnosti da se vakciniše.

Putin je sam rekao da je uzeo Sputnik u pokušaju da uvjeri ljude u njegovu učinkovitost i sigurnost.