Svijet
22

Putin: SAD ne poštuje rusko-američki Sporazum o Siriji

Klix.ba
Ruski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Vitaliy Churkin objavio je javnosti neke od detalja Sporazuma o Siriji sa sastanka Moskve i Washingtona.

Rusija je insistirala na objavljivanju dijelova Sporazuma, dok su SAD bile izričito protiv toga.

Nakon hitnog sastanka Vijeća sigurnosti zbog napada SAD-a na sirijske trupe u subotu u kojima su poginula 62 sirijska vojnika, Churkin je odlučio obznaniti detalje Sporazuma.

SAD-ovi borbeni avioni ušli su u sirijski zračni prostor te bombardovali pozicije sirijske vojske u gradu Deir ez-Zor, ubivši pritom veći broj vojnika. Zapovjednik SAD-ovih zračnih snaga kasnije je napad nazvao nesrećom.

Churkin je izrazio sumnje u usvajanje Sporazuma od Vijeća sigurnosti UN-a te medijima prenio neke dijelove Sporazuma.

"Rusija i SAD uložit će zajedničke napore kako bi stabilizovali situaciju u Siriji. Prioritet će predstavljati razdvajanje teritorija pod kontrolom Daesha i al-Nusra fronta od teritorija koje su pod kontrolom umjerenih snaga opozicije", stoji u Sporazumu.

Churkin je posebno naglasio neke dijelove kao što su uspostavljanje koordinacije između SAD-a i Ruske Federacije koje će raditi zajedno u okviru Zajedničke grupe za implementaciju kako bi porazili al-Nusru i Daesh. Također će zajednički djelovati u cilju održavanja primirja i podrške političkim tranzicijskim procesima opisanim u Rezoluciji UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Ostali dijelovi Sporazuma vezani su za humanitarnu pomoć i situaciju na tlu.

Ranije ove sedmice predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako je jedini razlog zašto SAD ne dopušta javno objavljivanje detalja Sporazuma taj što bi javnosti odmah postalo jasno koja od dvije strane ne poštuje dogovor.

"Volio bih da smo iskreni jedni prema drugima i ne razumijem zašto bi se išta krilo. Naravno da nećemo objaviti sve ukoliko se naš partner u potpunosti ne složi, ali mi imamo pozitivan stav i nadamo se da će Amerika ispuniti obećanja", rekao je Putin.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergei Lavrov i američki sekretar John Kerry objavili su 9. septembra kako postoji novi plan za Siriju koji propisuje primirje od ponedjeljka, koje je tog 12. septembra zaista i stupilo na snagu.

Sljedeći korak je uspostavljanje Zajedničkog centra za implementaciju koji bi trebao koordinisati zajedničke napade dvije zemlje na al-Nusra front, Daesh i ostale terorističke grupe.