Svijet
0

Putin predložio osnivanje energetske zajednice

SRNA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Rusija predlaže da članice organizacije BRIKS osnuju energetsku zajednicu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici samita lidera Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

Putin je rekao na sastanku u brazilskoj Fortalezi da bi ta zajednica doprinijela jačanju energetske bezbjednosti članica ove organizacije.

Ruski predsjednik pozvao je države BRIKS-a da unaprijede ekonomsku saradnju i olakšaju primjenu velikih zajedničkih programa radi održivog razvoja ovih zemalja.

On je predložio i osnivanje berzanske unije radi razmjene podataka o akcijama preko 7.000 kompanija iz zemalja BRIKS-a, čiji je ukupni kapital vrijedan 8 triliona dolara.

Učesnici samita izrazili su zabrinutost povodom situacije u Ukrajini i pozvali na mirno rješavanje krize u toj zemlji.

Takođe su pozvali Izrael i Palestince da nastave razgovore i ocijenili da ne može biti vojnog rješenja krize u Siriji. Lideri BRIKS-a podržali su antiterorističke napore iračkih vlasti.

Drugi, završni dan samita održava se u Braziliji, gdje će ruski predsjednik imati odvojene sastanke sa liderima zemalja članica ove organizacije.