Svijet
0

Počinje Samit G7 u Briselu, glavna tema kriza u Ukrajini

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska unija (EU) bit će domaćin samita G7 najrazvijenijih zemalja u Briselu, koji će se nakon 15 godina sastati kao G7, jer je članstvo Rusije suspendovano zbog ukrajinske krize.

Na samitu poseban akcenat stavit će se na posljednja dešavanja u Ukrajini i na odnose s Rusijom, a svjetski lideri će razgovarati i o globalnim pitanjima.

Dvodnevnom samitu prisustvuju predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, američki predsjednil Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Francois Hollande, britanski premijer David Cameron, italijanski pemijer Matteo Renzi, japanski premijer SInzo Abe i kanadski premijer Stephen Harper.

 Ranije su se lideri zemalja G7 okupili u Holandiji, gdje su se dogovarali o sankcijama Rusiji, a predviđa se da će lideri sada više razgovarati o inicijativama kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin i novoizabrani ukrajinski predsjednik Petro Porošenko stupili u direktan dijalog. Ipak, kako ističu lideri zemalja članica G7, sankcije će biti uvedene ukoliko bude potrebe.

Među zahtjevima G7 nalazi se ubrzanje procesa povlačenje ruskih vojnika s ukrajinske granice, zaustavljanja protoka oružja i militanata preko granice, razoružanje proruskih militanata i zaustavljanje nasilja.

Predsjednik Evropske komisije Barroso je ranije kazao da Ukrajina treba slijediti inicijativu baziranu na četiri principa, a to su postizanje ustavnih reformi i početak nacionalnog dijaloga, postizanje stabilnosti kada je u pitanju ukrajinska ekonomija, nekorištenje energije kao oružja i koordinirana međunarodna podrška Ukrajini.

On je također istakao da su spremni organizovati međunarodnu donatorsku konferenciju za Ukrajinu.

Još uvijek je rano da se raspravlja o budućnost G8, ali bi lideri mogli i o tome razgovarati na ovom samitu, smatraju stručnjaci.

Diplomatski izvori navode da će lideri staviti poseban naglasak na "jak, održiv i balansiran ekonomski rast", a očekuje se da će sutra na stolu biti teme koje se tiču ekonomije, trgovine, klimatskih promjena i energetike.

Očekuje se da će lideri također naglasiti važnost diversifikacije energetskih izvora, te ponovno poslati snažnu poruku da se energija ne smije koristiti kao oružje.

G7