Putin odobrio zakon koji Ustav Rusije stavlja iznad međunarodnih sudova

A
Anadolija
15.12.2015. u 13:09
61
85
Putin odobrio zakon koji Ustav Rusije stavlja iznad međunarodnih sudova
61
Putin odobrio zakon koji Ustav Rusije stavlja iznad međunarodnih sudova Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je odobrio zakon koji predviđa da se ne poštuju i ne primjenjuju presude međunarodnih sudova koje nisu u skladu sa ruskim ustavom.
Zakon predviđa da se sve presude međunarodnih sudova, uključujući i Evropski sud za ljudska prava, moraju slagati sa ustavnim odredbama Rusije, a da u suprotnosti neće biti poštovane u Moskvi.

Ova zakonska uredba u Rusiji došla je nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu donio presudu o "neregulanoj nacionalizaciji" kompanije Yukos, zbog čega Rusija treba platiti 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima te ruske naftne kompanije. S ciljem naplate odštete blokirana su ruska sredstva u Francuskoj i Belgiji.

Pored toga, i Evropski sud za ljudska prava je u septembru prošle godine donio presudu kojom je Rusiji naloženo da bivšim doničarima pomenute kompanije plati 1,9 milijardi eura zbog kršenja njihovih prava na pravnu zaštitu i sudski postupak.

Kompanija Yukos radila je u periodu od 1993. do 2007. godine. Njen vlasnik Mihail Hodorkovski i partner Platon Lebedev su osuđeni na po 10 godina i 10 mjeseci zatvora zbog optužbi da su pokušali dionice kompanije prodati američkim kompanijama Exxon i Chevron. Zbog nagomilanih poreskih dugova, kompanija Yukos je 2004. godine na tenderu prešla u vlasništvo BaykalFinansGroup, a potom u vlasništvo državne ruske kompanije Rosneft.


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: