Svijet
6

Putin odlikovao glavnog osumnjičenog u aferi Litvinjenko

FENA
Andreja Lugovoj (Foto: EPA)
Andreja Lugovoj (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je u ponedjeljak za "služenje narodu" Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za trovanje polonijem bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu.

Andrej Lugovoj, bivši tajni agent koji je postao poslanik jedne nacionalističke stranke, na listi je ličnosti koje je odlikovao predsjednik Putin iako ga London još uvijek traži zbog umiješanosti u ubistvo Aleksdandra Litvinjenka, koji je umro 23. novembra 2006. godine u bolnici University College Hospital u Londonu, nakon tri sedmice agonije.

Litvinjenko se 1. novenbra 2006. godine sastao u Millenium Hotelu u Mayfairu, na zapadu Londona, s dvojicom ruskih kolega, Andrejom Lugovojem i biznismenom Dmitrijem Kovtunom, s kojima je popio čaj.

Iste večeri mu je bilo loše, a umro je tri sedmice kasnije od trovanja polonijem -210, izuzetno otrovnom radioaktivnom supstancom koju je skoro nemoguće otkriti i tako postao prva poznata žrtva "radioaktivnog ubistva".

U pismu koje je napisao na samrtnoj postelji, Litvinjenko je optužio Vladimira Putina da je naručio njegovo ubistvo, što je Moskva uvijek negirala.

Andrej Lugovoj je odlikovan za "doprinos razvoju ruskog parlamentarnog sistema", navodi se u saopćenju Kremlja.