Svijet
18

Alexander Litvinenko ubijen iz trećeg pokušaja: Otvorena javna istraga

Klix.ba
Dva prethodna pokušaja ubistva bivšeg ruskog špijuna Alexandera Litvinenka izvedena su prije nego je umro od posljedica zračenja 2006. godine, objavio je BBC.

Nekadašnji službenik KGB-a preselio je u Veliku Britaniju gdje je postao prvi žestoki kritičar Kremlja i radio za sigurnosnu službu MI6. Pokrenuta je javna istraga u Londonu o smrti 43-godišnjeg Rusa.

Litvinenkova supruga kazala je da je krivio Kremlj za trovanje dok je umirao u bolnici, no Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj. Istakla je kako se nada da će sudija Robert Owen koji vodi istragu na Kraljevskom sudu pravde pronaći odgovore o "činu državno-sponzorisanog nuklearnog terorizma na ulicama Londona".

Owen je odgodio istragu u okviru svojih ovlasti te tražio od države da radi na ovom slučaju zbog osjetljivih podataka, no država se opirala tome sve do jula prošle godine, kada su se pogoršali odnosi Londona i Moskve zbog krize u Ukrajini.

Litvinenkova smrt zahladnila je odnose između ovih dviju zemalja, te dovela do međusobnog protjerivanja diplomata iz ambasada obje zemlje. Umro je tri sedmice nakon što se razbolio u novembru 2006. godine, poslije sastanka s dvojicom bivših ruskih agenata u Millennium hotelu u centru Londona.

Britanska policija kazala je kako mu je radioaktivni polonij 210 sipan u čaj, a osumnjičeni su Andrei Lugovoi i Dmitry Kovtun, no oni su negirali optužbe. Krivac će bit utvrđen ovom istragom.

Litvinenkova supruga kazala je kako je on dok je umirao tvrdio da je za njegovu smrt kriv Vladimir Putin, kao i za sve ono što mu se desilo. Također, prije nego je umro, u bolnici ga je posjetio jedan od službenika MI6.