Sasvim otvoreno
282

Putin: Nemam loših dana jer nisam žena, a ne bih se kupao kraj gay muškaraca

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno je odgovarao na pitanja u intervjuu sa filmadžijom Oliverom Stoneom, a među izjavama koje su posebno privukle pažnju su ona da "nema loših dana jer nije žena" te da se "ne bi tuširao pored gay muškarca jer ne bi želio provocirati".

U Stoneovom dokumentarnom filmu Putin je govorio o nizu tema, od geopolitičkih do prava LGBT osoba, ali i Edwardu Snowdenu.

Na pitanje postavljeno tokom turneje po Kremlju dešavaju li mu se loši dani u životu, ruski predsjednik je kazao da kao muškarac ne mora brinuti o tome.

"Nisam žena, tako da nemam loših dana. Ne pokušavam nikoga uvrijediti. Jednostavno takva je priroda stvari, određeni ciklusi prirode", odgovorio je Putin, prenosi Bloomberg News.

Stone je dobio rijetku priliku da prisustvuje pojedinim Putinovim sastancima u toku protekle dvije godine. Jednom prilikom razgovarali su o pravima homoseksualaca, a ruski predsjednik je negirao da u Rusiji postoji progon gay osoba u njegovoj zemlji, bez obzira na zakon protiv "propagiranja homoseksualnosti među maloljetnicima" i nedavnih izvještaja o čistkama gay populacije u Čečeniji.

Na pitanje da li bi mu bilo ugodno tuširati se pored gay muškarca, rekao je da ne bi.

"Radije se ne bih tuširao s njim. Zašto da ga provociram? A znate, ja sam judo majstor", kazao je Putin smijući se.

U dokumentarcu je vozio Stonea kroz Moskvu i opisivao svoj dnevni režim treniranja. U dosad objavljenim kratkim videima može se čuti da se Putin rijetko konfrontirao, a njegovi odgovori najčešće su bili na nivou činjenica.

U jednom od zanimljivih momenata Putin je izgleda promijenio priču o kome kako se Snowden završio u Moskvi.

"Naš prvi kontakt s njim bio je u Kini. Rečeno nam je da je on osoba koja se želi boriti protiv kršenja ljudskih prava", rekao je Putin.

Intervjui će biti objavljeni u četiri epizode od po sat vremena, a prva će biti emitovana sljedeće sedmice na američkom TV kanalu Showtime.