Prvo ljekari i učitelji
72

Putin naredio masovnu vakcinaciju u Rusiji od iduće sedmice

A. B.
Iz Rusije su naveli da su trenutno kod vakcinacije prioritet građani pa tek onda stranci (Foto: EPA-EFE)
Iz Rusije su naveli da su trenutno kod vakcinacije prioritet građani pa tek onda stranci (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je naredio vlastima da od naredne sedmice u ovoj zemlji počne masovna vakcinacija protiv koronavirusa.

"Hajde da se dogovorimo, ne trebate mi slati izvještaje naredne sedmice, ali započet ćete masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa", kazao je Putin potpresdjednici vlade Tatjani Golikovoj, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je kako su ruski građani prioritet te da će vakcina koja se proizvodi u Rusiji prvo zadovoljiti potrebe ruskih građana.

"Kada je riječ o potencijalnim zahtjevima za ruskom vakcinom iz inostranstva, oni će se uglavnom osiguravati putem proizvodnih lanaca koje Ruski fond za direktna ulaganja provodi sa stranim partnerima, ali trenutno su nam ruski građani najvažniji", dodao je Peskov, piše TASS.

Odbio je komentarisati ima li Rusija potrebe za stranim vakcinama te je kratko rekao da je to pitanje za vladin krizni centar i da ne može o tome govoriti.

Ostali ruski mediji također pišu da je Putin u naredbi rekao da će prvo ljekari i učitelji biti vakcinisani.

Rusija je 11. augusta registrovala prvu vakcinu na svijetu protiv koronavirusa koju je nazvala Sputnik V, čija su klinička ispitivanja uspješno obavljena u julu.

Vakcina se zasniva na platformi koja se koristila za niz drugih vakcina, a šef ruskog Fonda za direktna ulaganja Kirill Dmitriev je ranije izjavio da je Rusija već primila zahtjeve iz 20 zemalja za isporuku milijardu doza vakcine.