Analiza govora
24

Putin najavio svijetu novu supersoničnu raketu i laserski sistem

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik je najavom novih oružja -- kao što je hipersonična bespilotna raketa "cirkon" -- i borbenim stavom prema Zapadu u godišnjem obraćanju naciji pokušao podstaknuti patriotsku podršku u momentu kada raste nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i njegov rejting bilježi pad, zbog čega je najavio i povećanje socijalnih izdavanja, smatraju svjetski mediji.

Oštra retorika Vladimira Putina tokom njegovog godišnjeg obraćanja naciji u srijedu zapravo je bila povratak na njemu poznatu teritoriju, piše britanski Independent i dodaje da je Putin i prošle godine imao isti govor najavljujući novu generaciju nuklearnog oružja – kada je prikazan i animirani video kojim pokazuje direktan udar na Floridu. Rusko novo "nepobjedivo" oružje primoralo bi Zapad da ga konačno sasluša, rekao je on.

Ove godine - usljed pada rejtinga - mnogi su očekivali drugačiji pristup, fokusiran na svakodnevne brige običnih Rusa. Independent ističe da je ruski predsjednik u prvom djelu govora bio u skladu sa očekivanjima – predstavljajući se kao čuvar blagostanja nacije, obećavajući da će biti više novca za klinike i škole, kao i da će se boriti protiv "arogancije“ svojih birokrata.

"Poslije samo sat vremena njegovog obraćanja - kada je počeo da govori o novim odbrambenim tehnologijama - neuobičajeno nervozni predsjednik pronašao je svoj teren“, napisao je Independent dodajući da je Putin najavio novu hipersoničnu raketu – cirkon, i da je rekao da su podvodni bespilotni "Posejdon" i laserski sistem "peresvet", predstavljeni 2018, raspoređeni ranije nego što se to očekivalo ove godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Oni koji su vjerovali da bi to mogao biti neki drugi Putin, bit će razočarani", izjavio je Konstantin Kalačjev, šef Grupe za političke ekspertize i povremeni savjetnik iz Kremlja, rekavši da je sudeći prema tekstu Putinovog govora, "sposobnost lobiranja Ministarstva odbrane nadjačala sve ostalo."