Svijet
28

Putin nagovijestio rusku reakciju ako se Finska pridruži NATO-u

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Vladimir Putin sugerirao je da će Rusija približiti svoje trupe rusko-finskoj granici ako se Finska pridruži NATO-u i pozvao je na usvajanje mjera o poboljšanju sprječavanja sukoba na Baltiku.

Finske oružane snage "postale bi dio vojne infrastrukture NATO-a, koja bi preko noći bila na granicama Ruske Federacije", izjavio je Putin nakon sastanka s finskim predsjednikom Sauli Niinistom.

"Da li mislite da ćete imati ovakvu situaciju: naši vojnici na 1.500 kilometara udaljenosti od vas?", upitao je ruski predsjednik.

Putinova prva posjeta Finskoj od izbijanja ukrajinske krize u 2014. došla je u jeku pojačanih ruskih i aktivnosti NATO-a u regiji, dok vojno neutralna Finska i susjedna Švedska intenziviraju saradnju sa Sjevernoatlantskim savez om. Također je uslijedila uoči samita NATO-a u Varšavi.

"NATO bi se možda rado borio s Rusijom do posljednjeg finskog vojnika. Da li vam to treba? Mi to ne želimo. To je, međutim, vaš izbor", izjavio je Putin.

Zračni prostor iznad Baltika bio je arena za brojne "bliske susrete" ruskih i zapadnih aviona u posljednjim mjesecima, a bivše sovjetske baltičke republike pozvale su NATO da pojača protuzračnu odbranu u regiji.

Putin i Niinisto pozvali su na usvajanje mjera na poboljšanju sigurnosti, dok je finski predsjednik urgirao da nijedan vojni avion ne bi trebao nadlijetati iznad Baltika s isključenim identifikacijskim spravama.

"Svi smo svjesni rizika takvih letova i ja sam predložio da se transmiteri koriste na svim letovima iznad regije Baltičkog mora", izjavio je Niinisto.

Putin je kazao da ruski avioni nadlijeću s transmiterima koji su povremeno isključeni, ali da avioni NATO-a to rade znatno češće.

Dodao je da će Rusija razgovarati sa Sjevernoatlantskim savez om o mjerama uzajamnog povjerenja koje bi stupile na snagu nakon samita NATO-a.