Svijet
1

Putin: Nadam se da nam protiv IDIL-a neće biti potrebne nuklearke

Klix.ba
Shoigu i Putin (Foto: EPA)
Shoigu i Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je preciznost ruskih krstarećih raketa koje iz velike udaljenosti pogađaju položaje tzv. Islamske države u Siriji. Izrazio je nadu kako neće biti potrebe da se ti projektili "pojačavaju" nuklearnim bojevim glavama.

"Moramo analizirati sve što se dešava na bojištu i shodno tome i efikasnost našeg oružja. Dalekometne krstareće rakete pokazale su se kao moderno i veoma efikasno oružje koje može biti opremljeno konvencionalnim, ali i nuklearnim bojevim glavama. Naravno, nadam se da neće biti potrebe za tim", rekao je ruski predsjednik tokom sastanka s ministrom odbrane Sergeiem Shoiguem.

Shoigu je obavijestio Putina da je Rusija prvi put izvela napade na položaje IDIL-a u Siriji raketama ispaljenim s podmornice "Rostov na Donu" u Mediteranu.

Tom prilikom projektili su pogodili dva velika punkta terorista u gradu Raqa, koji važi za glavno uporište IDIL-a. Shoigu je objasnio Putinu da su avijacija i podvodna flota izvele uspješna lansiranja, te da su svi ciljevi pogođeni.

"S punom uvjerenošću možemo reći da je nanesen prilično ozbiljan udar skladištima municije i fabrici za pravljenje mina te, naravno, naftnoj infastrukturi", rekao je Shoigu.

On je dodao da je u protekla tri dana u Siriji ruska vojska izvela više od 300 letova i da je pogođeno 600 ciljeva, prenosi RT.