{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puštanje iz zatvora zbog krize?

F
FENA
11.1.2009. u 14:40
0
5
Puštanje iz zatvora zbog krize?
0
Puštanje iz zatvora zbog krize?
Guverneri i poslanici parlamenta saveznih država širom SAD-a usljed budžetske krize razmatraju da iz zatvora puste desetine hiljada prestupnika.
Drugima koji su već na uslovnoj slobodi, bio bi ukinut nadzor da bi se smanjili troškovi popravnih mjera. Incijative koje su u procesu ili koje su predložene mogle bi donjeti jednu od najvećih promjena u popravnoj politici i reforme koje nisu mogle dobiti političku podršku u prethodnoj deceniji obilježenoj oštrim zalaganjem za borbu protiv kriminala, javile su u nedjelju agencije.

"Mnogi političari kojima to ranije nije politički odgovaralo, sada to mogu da urade pod maskom fiskalne odgovornosti - da sprovedu dobitne programe i mjere, uštede novac i poboljšaju popravnu politiku", rekao je Mark Mauer, izvršni direktor američke organizacije "Sentensing prodžekt", koja se bavi alternativama kaznene politike.

U Kaliforniji, čiji je očekivani budžetski deficit 42 milijarde dolara, a zatvori su prenatrpani, guverner Arnold Švarcenegr želi da ukine uslovnu slobodu prestupnika koji nisu optuženi za nasilne ili seksualne zločine, i da oslobodi određeni broj zatvorenika što bi u narednih 18 mjeseci moglo da smanji broj zatvorenika za 15.000.

Slične mjere se razmatraju i u Kentakiju, Virdžiniji, Mičigenu i Floridi.

Čak i prije finansijskog sloma, u mnogim američkim saveznim država razmatrane su mjere za smanjenje troškova popravnih mjera.

Prema projekcijama Projekta za javnu sigurnost “Pju centra”, u državnim i federalnim zatvorima u SAD-u broj zatvorenika će do 2011. godine porasti za 190.000 - na 1,7 miliona i koštati državu 27,5 milijardi dolara.

Obrisi kataklizme

11.01.2009. u 15:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: