Proglašene ekstremistima
0

Pussy Riot u novoj bici s ruskim pravosuđem

Klix.ba
Nakon što je sud u Moskvi ograničio pristup videosnimcima grupe Pussy Riot na internetu, ocjenjujući ih ekstremističkim, jedna od članica ove grupe Ekaterina Samucevič, žalila se na ovakvu odluku suda.

Sud Zamoskvoreckij u Moskvi je nedavno ocijenio kako su videosnimci ove grupe, a posebno "Punk molitva", koja je otpjevana protiv Putina u katedrali u Moskvi, "ekstremističke" te je naređeno ograničavanje pristupa tim videozapisima.

Osim toga, ograničenim pristupom je obuhvaćena stranica Pussy Riota i blog benda na platformi Livejournal. Iz suda je nešto kasnije precizirano samo da se sankcije odnose na četiri videa i na pet sajtova, ali nije rečeno na koji način će one biti provedene.

"Sud je zaprimio žalbu koju je podnijela Ekaterina Samucevič, koja želi da se poništi zabrana za videosnimke grupe Pussy Riot, koji su okarakterisani kao ekstremistički, jer smatra da je odluka nezakonita i neutemeljena", kazao je sekretar Okružnog suda Zamoskvoreckij novinarima.

Sud sasvim sigurno neće prihvatiti žalbu, pišu ruski mediji. Međutim, bez obzira na pravne prepreke, punk pjevačica je kazala novinarima da lično smatra zabranu videa nezakonitom i pogrešnom. Samucevič je kazala da će iznaći druge načine da se njihovi snimci pojavljuju na internetu u inozemstvu.

Inače, kad ovakve odluke u Rusiji stupe na snagu, videosnimci uključuju se u ekstremističke dokumente zabranjene u Rusiji, čije emitiranje podliježe krivičnom gonjenju, objavili su ruski mediji.