Svijet
5

Pussy Riot imaju novu žestoku pjesmu o ruskim moćnicima

Klix.ba
Ruski ženski pank bend Pussy Riot je objavio novi videospot u kojem su napale jednog od najbogatijih i najmoćnijih Rusa, Igora Sechina, šefa najveće ruske naftne kompanije Rosneft.

Video su danas objavili Radio Free Europe i "The Guardian". Naziv spota je "Kao u crvenom zatvoru", a snimljen je na naftnim postrojenjima i na benzinskim pumpama kompanije Rosneft.

Spot počinje tako što članice grupe polijevaju naftom fotografiju Igora Sechina, a sam naziv pjesme, odnosno riječi "crveni zatvor", mogao bi se odnositi na SSSR, piše rferl.org.

Pussy Riot su na svom blogu objasnile zašto osjećaju toliku srdžbu spram ruske naftne industrije, odnosno moćnika u toj industriji. Kako su navele, prihodi od naftne industrije u toj zemlji u 2012. godini su iznosili oko 210 milijardi dolara, ali "samo ruski predsjednik Vladimir Putin i nekoliko njegovih prijatelja su vidjeli taj novac i imali koristi od njega".

Zbog toga smo, navode nadalje u tekstu, odlučile samostalno sagledati oblast proizvodnje nafte i otpjevati pjesmu o "crvenom zatvoru za radnike zaposlene u plinskoj i naftnoj industriji".

Stihovi pjesme govore, između ostalog, o "homofobnoj gamadi" i sugerišu kako Rusija ima predsjednika poput ajatolaha u Iranu. Pored toga, u pjesmi se spominju i još neki ruski moćnici.

Ova pank grupa je dospjela u sve medije u svijetu nakon što su 2012. godine u crkvi u Moskvi snimili nastup u kojem kritiziraju Putina.

Članice grupe Maria Alyokhina i Nadezhda Tolokonnikova su zbog toga osuđene na dvogodišnju kaznu zatvora, a krivično djelo koje su počinile je okarakterizirano kao "huliganizam motiviran vjerskom mržnjom". Između ostalog, članice grupe su na svom blogu pitale i to zašto su njihovi prijatelji u zatvoru, a Putinovi nisu.

Očekuje se da će ovaj spot ponovo uzburkati javnost u Rusiji.