Dvije frakcije
16

Pusić: Plenković bi se volio distancirati od BiH, ali u HDZ-u postoji struja koja to ne želi

S. M.
Vesna Pusić (Foto:  Boris Scitar/Pixsell)
Vesna Pusić (Foto: Boris Scitar/Pixsell)
Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić tokom gostovanja u emisiji "Nedeljom u 2" na HRT-u kazala je da u HDZ Hrvatske postoje dvije struje, od kojih jedna žei da se distancira od politike u BiH.

Na početku ona je istakla da je bila kritična prema ulozi Hrvatske zadnjih 30 godina prema BiH, ali da politika nije uvijek bila ista, s obzirom da su se vlade mijenjale.

"Moj dojam je da u HDZ-u koji u ovom trenutku kroji hrvatsku politiku, postoji jedna struja koja je vrlo zainteresirana da se miješa u politiku BiH i postoji jedna druga struja, gdje mi se čini da je ondje predsjednik Vlade Plenković, a koja bi se htjela izvući iz te cijele situacije koja traje desetljećima i distancirati se malo od regije uopće, a naročito od te situacije u Bosni i Hercegovini", rekla je Pusić.

Ipak, ona dodaje, da trenutna Vlada Hrvatske snosi odgovornost za lošu politiku prema BiH. Naglasila je da Hrvatska nije jamac Dejtonskog sporazuma, već SAD i EU.

"Hrvatska, BiH i Srbija potpisale su Dejtonski sporazum kao sudionici konflikta. To je bilo potrebno potpisati da bi se ubijanje zaustavilo u BiH, kazala je i istaknula da se od tada nitko ozbiljno s BiH nije bavio te da Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH", kazala je Pusić.